Αρχική  >  Ιδέες - Προτάσεις  >  Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, από την κορυφή της Ευρώπης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, από την κορυφή της Ευρώπης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Το πλάνο των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, στο πλαίσιο του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και η πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου γεύσης, Ιωάννας Σταμούλου.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που είναι προγραμματισμένες για το 2019, συνιστούν την κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017,  από τα στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου και τους 117 κοινωνικούς εταίρους της δράσης, από όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός.

Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και  η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να αναδείξει τη γαστρονομία των νησιών της σε στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητας και φυσιογνωμίας τους και να διοχετεύσει προς αυτά, το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μεταξύ άλλων ανέφερε  τα εξής:

«Το 2019 είναι μια μεγάλη γιορτή για τα νησιά μας. Μια γιορτή στην οποία συμμετέχει όλη η κοινωνία. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τη Λέσχη Αρχιμαγείρων μας, που με μεράκι και προσήλωση δουλεύει σκληρά μαζί μας προς αυτή τη κατεύθυνση, καθώς και όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους που υιοθέτησαν το όραμά μας και εργάστηκαν γι αυτό. Ευχαριστώ και την πρέσβειρα του τίτλου, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που έβαλε ψυχή, μεράκι και αγάπη και  μαζί της τα νησιά μας ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο».

Η πρέσβειρα του τίτλου “Νότιο  Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”   Παριανή  σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, δήλωσε:

“Είναι πολύ τιμητικός ο τίτλος μου ως Πρέσβειρα της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου και ακόμα πιο σπουδαίο είναι ότι η περιφέρεια μας, έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομικός Προορισμός για το 2019, «European Region of Gastronomy 2019», από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο , που  κοιτάει πάντα μπροστά και μακριά, την ακούραστη ομάδα της περιφέρειας αλλά και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, το 2018 δώσαμε σύσσωμοι το παρόν σε εκδηλώσεις στα ελληνικά νησιά αλλά και σε διακεκριμένα γαστρονομικά  event σε Ευρώπη Αμερική και Καναδά, προβάλλοντας με πάθος και με τον καλύτερο τρόπο την Αιγαιακή γαστρονομία.

Φέτος, είναι η χρονιά του Νοτίου Αιγαίου και συνεχίζουμε δυναμικά με σειρά νέων εκδηλώσεων σε Ελλάδα Ευρώπη και Αμερική που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών μας, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά.»

Από Evina

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.