Αρχική  >  Feel  >  Μια έφηβη διηγείται

Μια έφηβη διηγείται

Γεια σας!

Είμαι η Λυδία, κόρη της Εβίνας και σήμερα θα γράψω για πρώτη φορά στο blog της.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, (όπως φαντάζομαι συνέβη σε όλους μας), μου δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθώ παλιές στιγμές και να ξεθάψω φωτογραφίες, ευχετήριες κάρτες, ζωγραφιές, παιδικές επιθυμίες θαμμένες σε παιχνιδιάρικα ημερολόγια…

Κάπως έτσι, λοιπόν, έπεσα πάνω σε ένα άρθρο, (feel), της μαμάς μου, στο οποίο μοιραζόταν μαζί σας τα συναισθήματα  και τις ανησυχίες της, όσον αφορά την αρχή του Γυμνασίου για τη μεγάλη της κόρη.

Σήμερα, λίγο πριν τελειώσει η 1η Λυκείου, είμαι εδώ, προκειμένου να μοιραστώ εγώ η ίδια μαζί σας, τις σκέψεις μου και τις εμπειρίες μου μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, συνοδευόμενες από κάποια εύχρηστα tips, ώστε εάν έχετε παιδιά στην εφηβεία, να περάσει αυτή η περίοδος, γαλήνια και για τις δύο πλευρές, χωρίς να καταλήξετε να μαλλιοτραβιέστε..;)

Το γυμνάσιο αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στη ζωή ενός παιδιού, που εξελίσσεται με τον καιρό σε έφηβος. Για εμένα προσωπικά, πριν διαβώ το κατώφλι του, αποτελούσε ένα τρομακτικό μέρος, στο οποίο φοβόμουν μήπως υποστώ bullying και διάφορες άλλες «όμορφες» σκέψεις. Το ίδιο, φαντάζομαι, θα φοβούνται και οι ίδιοι οι γονείς για τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει, ωστόσο, τέτοιος λόγος ανησυχίας. Το γυμνάσιο για μένα ήταν μία ευχάριστη περιπέτεια. Γνώρισα καινούριους φίλους, ενδυνάμωσα τις σχέσεις μου με τους παλιούς, πήρα καλούς και κακούς βαθμούς σε τεστ και διαγωνίσματα, συμμετείχα σε γιορτές και χορούς και πέρασα απίστευτες στιγμές, υπήρξα χαρούμενη, ευτυχισμένη, θυμωμένη, λυπημένη και πολλά άλλα τα οποία είναι απολύτως φυσιολογικά και ανθρώπινα. Δεν συνέβη ποτέ καμία από τις παραπάνω ανησυχίες μου και όλα πήγαν καλά.

Παρ’όλα αυτά, στο γυμνάσιο τα παιδιά αλλάζουν, μεγαλώνουν, ανεξαρτητοποιούνται, ωριμάζουν. Τίποτα από αυτά δεν είναι κακό. Αφήστε την αλλαγή να συμβεί και ειδικά σε αυτή την ιδιαίτερη φάση καν’ τε τα παιδιά να νιώθουν άνετα μαζί σας και να μοιράζονται τα καθημερινά προβλήματά τους. Πάνω από όλα, χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και τη σιγουριά ότι είναι αρκετά.

Κλείνοντας, το γυμνάσιο αποτελεί μία υπέροχη ξεχωριστή εμπειρία, για όποιον θέλει να αποκομίσει οφέλη από αυτήν. Τα υπεύθυνα παιδιά, που γνωρίζουν που πατούν, που βρίσκονται και ποιοι θέλουν να είναι, χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού, γίνονται αγαπητά και περνούν τρία φανταστικά χρόνια, με πλήθος φίλων και όμορφων στιγμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, να παρέχονται από το στενό περιβάλλον στήριξη και ελευθερίες, πάντα με μέτρο, ώστε να πράγματα να κυλούν σταθερά και να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες, ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Γονείς όλα θα πάνε καλά. Ακούστε τα παιδιά σας και μην επιτίθεστε ξεσπώντας, προκειμένου να εκτονωθείτε για τα δικά σας προβλήματα. Άλλωστε, καμιά φορά έχουν δίκιο. Θυμηθείτε ότι και εσείς υπήρξατε έφηβοι και μην στηριχθείτε με την πρώτη ευκαιρία στην πρόφαση ότι «Οι εποχές έχουν αλλάξει». Οι ανάγκες και το πνεύμα παραμένουν τα ίδια. Ευχαριστηθείτε την κάθε στιγμή της διαδικασίας ωρίμανσης του παιδιού σας και να θυμάστε… Όσο τους εμπιστεύεστε, θα σας εμπιστεύονται…!

Από Evina

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.