Home  >  Cook, Recipes, Πίτες & Σνακ  >  Κρεμμυδόπιτα με σκοτύρι Ίου

Κρεμμυδόπιτα με σκοτύρι Ίου

Μια παραλλαγή κρεμμυδόπιτας με σκοτύρι Ίου. Το τυροκομείο “νιώτικο” στην Ίο παράγει από το 2007 εξαίρετα τυριά από αγνό αιγοπρόβειο κι αγελαδινό γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Η γεύση τους είναι μοναδική και συμπληρώνουν υπέροχα πολλές συνταγές. Αξίζει όμως να τα δοκιμάσεις και σκέτα με ένα ποτήρι κρασί. Εδώ χρησιμοποίησα το σκοτύρι τους που είναι αρκετά πικάντικο και λίγο από την υπέροχη γραβιέρα τους. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλο τυρί που προτιμάτε.

Ingredients

  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 10 φέτες μπέικον
  • 1 πακέτο σφολιάτα κουρού
  • 1 αυγό
  • 2 ½ φλιτζάνι τσαγιού σκοτύρι Ίου χοντροτριμμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα Ίου τριμμένη
  • Σουσάμι ή μαυροκούκι (προαιρετικά)

 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (περίπου 5’). Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10’-12’ μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν τα κρεμμύδια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, το αυγό και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα βουτυρωμένο, ορθογώνιο pyrex απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτα και κλείνουμε καλά τις άκρες γύρω-γύρω.

Μ’ ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή/και μαυροκούκι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο,  φούρνο για 40’-45’ στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.

Προσοχή: μην βάλετε καθόλου αλάτι στην πίτα γιατί είναι ήδη αρκετά αλμυρό και πικάντικο το σκοτύρι.

Written by Evina

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.