Τρεις άνθρωποι που αγαπούν τη γαστρονομία, αναζητούν και καταγράφουν τη γαστρονομική παράδοση των Κυκλάδων. Η Νανά Δαρειώτη, ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης και η Θάλεια Τσιχλάκη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων δημιούργησαν το βιβλίο «Του Ανέμου και της Αρμύρας» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες.
Ταξίδεψαν στις όμορφες Κυκλάδες, έκαναν επιτόπια έρευνα και συνέλεξαν στοιχεία για την τοπική κουζίνα κάθε νησιού. Κι όλα αυτά με την συμβολή των εκάστοτε κατοίκων, ειδικότερα των γεροντότερων, που όλο και κάποια ιστορία της γαστρονομίας του τόπου τους είχαν να μοιραστούν.
Κατά τους συγγραφείς του, ο σκοπός του νέου βιβλίου «Του Ανέμου και της Αρμύρας» είναι πολλαπλός. Να διατηρήσει ζωντανές τις μνήμες των νησιών όσο ακόμη υπάρχει χρόνος και οι εκπρόσωποι των παλαιότερων γενεών μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Να καταγράψει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν τα μέρη και το όλον της κυκλαδίτικης γαστρονομικής κουλτούρας, ώστε να γίνει η βάση για να μπορέσουν και άλλοι, όσοι το επιθυμούν, να εμβαθύνουν και να γράψουν νέα, πιθανόν πιο ολοκληρωμένα, βιβλία για το κάθε νησί. Κυρίως, όμως, για να δώσει ένα εργαλείο σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν και να συνεχίσουν μια τόσο θαυμαστή ιστορία, έναν τόσο ξεχωριστό πολιτισμό.
Εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω, είναι ότι ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ταξίδεψα νοερά στις πανέμορφες Κυκλάδες και γεύτηκα με τη φαντασία μου τις υπέροχες, τοπικές νοστιμιές τους.