Home  >  Cook, Recipes, Διάφορες Νοστιμιές, Κρέας & Πουλερικά, Σούπες & Σαλάτες  >  “Πειραγμένα” γιουβαρλάκια

“Πειραγμένα” γιουβαρλάκια

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο ήταν παιδιόθεν ένα πολύ αγαπημένο μου φαγητό. Τα τελευταία χρόνια που πειραματίζομαι στην κουζίνα μου, έχω καταλήξει σε αυτή την παραλλαγή που αρέσει σε όλους μας και είναι λίγο διαφορετική.

Ingredients

  • 600 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (περασμένο στο multi)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • ½ κουταλάκι γλυκού  σκόνη σκόρδο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαϊντανό
  • 1200 ml ζωμό κότας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1200 ml νερό και δύο κύβους κοτόπουλο)
  • ½  φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 φλιτζανάκι καφέ τραχανά ξινό
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 1 αυγό
  • Χυμός από 1 λεμόνι

 

Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε, τον κιμά, το αυγό, το κρεμμύδι, το καρότο, τη σκόνη σκόρδο, το μαϊντανό, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια κι αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το ζωμό κι ανακατεύουμε πάλι. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε μέσα τα μπαλάκια του κιμά που έχουμε πλάσει. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 35’-40’.

Εν τω μεταξύ σε ένα μικρό  μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το αυγό και το χυμό λεμονιού.  Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα και για να μην μας «κόψει» το αυγολέμονο, παίρνουμε μικρές κουταλιές από το ζεστό ζουμί στην κατσαρόλα και το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μπολ με το αυγολέμονο κι ανακατεύουμε καλά. Μόλις το αυγολέμονο πάρει τη θερμοκρασία από το ζουμί (θα χρειαστούν 4-5 κουταλιές σούπας από το ζουμί της κατσαρόλας).

photo 1

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά, κινώντας κυκλικά την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Written by Evina

Comments (3 comments)

  • 30 January 2015 at 20:10

    Τι λες τώρα! Τραχανάς στα γιουβαρλάκια?! Θέλω να το δοκιμάσω αυτό! Τέλεια ιδέα!

  • 25 January 2015 at 17:03

    Εβίνα μου πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή σου σε μία κλασική συνταγή!!

    • Εβίνα
      25 January 2015 at 20:43

      Αθηνά είναι πολύ ωραία! Δοκίμασε τα και περιμένω εντυπώσεις 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.