Home  >  Cook, Recipes, Γλυκά & Επιδόρπια  >  Γαλατόπιτα της Σοφίας

Γαλατόπιτα της Σοφίας

Ingredients

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
  •  1 ποτήρι ζάχαρη
  •  2 αυγά
  •  2 βανίλιες
  •  1 πορτοκάλι (το ξύσμα και το χυμό του)
  •  250 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα

 

Πριν από λίγες ημέρες, η φίλη μου η Σοφία είχε τα γενέθλια της. Μας κέρασε λοιπόν μία πεντανόστιμη γαλατόπιτα που έφτιαξε με τα χεράκια της κι ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Ήταν λαχταριστή στην όψη κι αρωματική και γευστική συνάμα. Φυσικά ζήτησα πάραυτα τη συνταγή για να τη μοιραστώ μαζί σας, και η φίλη μου με αποστόμωσε λέγοντας μου ότι γίνεται τόσο εύκολα που καταντάει αστείο. Σας παραθέτω λοιπόν τη συνταγή της Σοφίας για γαλατόπιτα και της εύχομαι (και δημοσίως) να είναι χιλιόχρονη, γερή και γελαστή.

Σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε το γάλα.

Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή το κλασσικό, ορθογώνιο pyrex, ρίχνουμε μέσα την κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 45 λεπτά).

Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Written by Evina

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.