Η οικονομική κρίση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μας άγγιξε όλους, άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο. Άλλοι αφέθηκαν στα σημεία των καιρών κι άλλοι το πάλεψαν και ξαναστάθηκαν στα πόδια τους ακόμα πιο δυνατοί. Η Χρύσα, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα του εστιατορίου Χρύσα-Χρύσα, μια από τους τελευταίους. Πέρασε πολλά αλλά επέστρεψε στα παλιά της λημέρια, τα Πετράλωνα κι άνοιξε ένα καταπληκτικό εστιατόριο και κάθε βράδυ ταΐζει φίλους και πελάτες (που σχεδόν πάντα καταλήγουν και τα δυο).
Σ΄ έναν υπέροχα διακοσμημένο χώρο, η Χρύσα κάθε βράδυ, βάζει και λίγη από την ψυχή της στα φαγητά που ετοιμάζει. Το αποτέλεσμα μαγικό. Νόστιμα πιάτα που σε κάνουν να νιώθεις “σπίτι” και ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε εστιατόριο.
Δοκιμάσαμε τα περισσότερα πιάτα και ήταν όλα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Προσωπικά ξεχώρισα τη σαλάτα με φακές, πράσινα σαλατικά, λιαστή τομάτα, ελιές, κρεμμυδάκι, θυμαρίσιο οξύμελο και γαύρο μαρινάτο, τους βολβούς παντζαριών με στραγγιστό γιαούρτι, φύλλα μαϊντανού, ελαφρύ σκόρδο και σπασμένα καρύδια, τις ζουμερές, σκιουφικτές μακαρούνες με ξύγαλο, τομάτα και βασιλικό αλλά και το αρνάκι φρικασέ αυγολέμονο, με μάραθο, πράσο και λαχανικά εποχής. Το δέ, χοιρινό κότσι σε μυρωδάτη μαρινάδα μπύρας, μελωμένο στη γάστρα με πατατούλες με “αποτελείωσε”. Ήταν το πιο νόστιμο κότσι που έχω φάει!
Ο επίλογος εκείνης της βραδιάς “γράφτηκε” με θεϊκό cheese cake με μέλι αλλά και με ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά με κρέμα, φιστίκια Αιγίνης και καραμέλα.
Φύγαμε χορτασμένες από το φαγητό και την κουβέντα και υποσχεθήκαμε στη Χρύσα ότι θα επιστρέψουμε για τα πεντανόστιμα φαγητά της.
Όσο για εσάς, μια δοκιμή αξίζει τον κόπο.
Χρύσα-Χρύσα
Αιολέων 40, Αθήνα 118 52. τηλέφωνο 21 3035 6879
Υ.Γ. Για τις υπέροχες φωτογραφίες ευχαριστούμε πολύ τον φωτογράφο και συνδαιτυμόνα μας, Γιάννη Καλύβα.