Ingredients
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι τσαγιού σταρένιο αλεύρι (για ζυμώματα)
- 1 κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ κι ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 8-24 ώρες.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, ρίχνουμε το μείγμα και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρει το ζυμάρι το σχήμα ενός καρβελιού. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30′.
Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε ένα στρογγυλό, πυρίμαχο σκεύος με καπάκι (γάστρα) στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις περάσουν τα 30′, βάζουμε το ζυμάρι μέσα στη γάστρα και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε για 30′. Ανοίγουμε το καπάκι, και ψήνουμε για άλλα 15′. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.
Σε αυτό το σημείο, εμείς δεν αντέχουμε πολύ να περιμένουμε, το κόβουμε με το χέρι έτσι όπως βγαίνει ζεστό από το φούρνο και το τρώμε 🙂