Αρχική  >  Cook, Συνταγές, Ζυμαρικά & Ρύζι  >  Αφράτα ψωμάκια

Αφράτα ψωμάκια

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς λατρεύουμε τα ζεστά ψωμάκια που συνοδεύουν το βραδινό μας φαγητό, που είναι πια και η μόνη ώρα που βρισκόμαστε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι. Αυτά τα ψωμάκια γίνονται εύκολα αλλά έχουνε κάποιο χρόνο αναμονής. Αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε και είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψετε. Αν σας περισσέψουν, αν λέω, αν, την επόμενη μέρα μπορείτε να φτιάξετε σαντουϊτσάκια με αυτά.

Ingredients

  • ½ κούπα ζεστό νερό
  • ½ κούπα ζεστό γάλα
  • 3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο + λίγο για άλειμμα
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ για 10’.

Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το μπολ κι αφήνουμε το ζυμάρι για 30’ να φουσκώσει.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπαλίτσες. Τις αραδιάζουμε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο κι αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. Σκεπάζουμε πάλι με την πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30’. Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 190 βαθμούς, φούρνο, για 20’ περίπου μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγουν από το φούρνο, αλείφουμε με λίγο ακόμα βούτυρο και είναι έτοιμα!

Από Evina

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.