Αρχική  >  Cook, Συνταγές, Κρέας & Πουλερικά  >  Κόκορας κρασάτος με χυλοπιτάκι

Κόκορας κρασάτος με χυλοπιτάκι

Ένα παραδοσιακό πιάτο με υπέροχα αρώματα που ταιριάζει απόλυτα σ’ ένα Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι. Όσο μαγειρεύεται ο κόκορας, τα αρώματα της κανέλας, του γαρίφαλου και του μπαχαριού συνδυασμένα με το κόκκινο κρασί, σε «μεθούν» και σου ανοίγουν την όρεξη.

Ingredients

  • 1 μεγάλος κόκορας (κομμένος σε 8 μερίδες)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 500 γραμμάρια τομάτα στον τρίφτη
  • 70 γραμμάρια πελτές τομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 500 γραμμάρια χυλοπιτάκι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε)

 

Σε  μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2’-3’. Βάζουμε και τα κομμάτια του κόκορα και τον ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές για 8’-10’.

Προσθέτουμε το κρασί, την τομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 90’-120’ μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας και να «δέσει» η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ βράζουμε το χυλοπιτάκι για 6’-7’ (αν χρησιμοποιήσουμε άλλο ζυμαρικό, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας), το σουρώνουμε και το ανακατεύουμε με μια κουταλιά βούτυρο.

Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι και συνοδεύουμε με κόκκινο ξηρό κρασί.

Από Evina

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.