Ingredients
- 1 μεγάλος κόκορας (κομμένος σε 8 μερίδες)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 500 γραμμάρια τομάτα στον τρίφτη
- 70 γραμμάρια πελτές τομάτας
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί
- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 500 γραμμάρια χυλοπιτάκι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε)
Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2’-3’. Βάζουμε και τα κομμάτια του κόκορα και τον ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές για 8’-10’.
Προσθέτουμε το κρασί, την τομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 90’-120’ μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας και να «δέσει» η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ βράζουμε το χυλοπιτάκι για 6’-7’ (αν χρησιμοποιήσουμε άλλο ζυμαρικό, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας), το σουρώνουμε και το ανακατεύουμε με μια κουταλιά βούτυρο.
Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι και συνοδεύουμε με κόκκινο ξηρό κρασί.