Ingredients
- 9 γραμμάρια ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι)
- 60 γραμμάρια χαρουπάλευρο
- 140 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 250-300 γραμμάρια νερό χλιαρό
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ξηρή μαγιά και το νερό (αρχικά βάζουμε 250 γραμμάρια κι αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα στο ζύμωμα) κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει στην επιφάνεια).
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν είναι αρκετά ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια μας και στα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε και πάλι με την πετσέτα κι αφήνουμε το ζυμάρι. Ξαναζυμώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι και το σχηματίζουμε όπως μας αρέσει. Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο καρβέλι, βάζουμε το ζυμάρι σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος που το έχουμε πρώτα καλύψει με λαδόκολλα. Επίσης αν θέλουμε μακρόστενες φρατζόλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμες του κέικ που πάλι θα καλύψουμε με λαδόκολλα για να μην μας κολλήσει το ψωμί. Σκεπάζουμε ξανά το ψωμί μας με την πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 45’-60’ σε ζεστό μέρος.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου και μόλις φουσκώσει το ψωμί το ψήνουμε για περίπου 25’ στους 220ο και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο και ψήνουμε για άλλα περίπου 25’.