Ingredients
- 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια Νέα Φυτίνη
- 250 γραμμάρια αραβοσιτέλαιο
- 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
- 1 ποτήρι ζάχαρη- 210 γραμμάρια
- ¼ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι – 100 γραμμάρια
- 1 βανίλια
- ¼ φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
- 1 αυγό
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο, το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Διαλύουμε σε ένα ποτήρι τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μίγμα. Διαλύουμε το baking powder στο χυμό πορτοκάλι και το προσθέτουμε κι αυτό στο μίγμα.
Προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο ή με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Απλώνουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο εργασίας με το χέρι ή με τον πλάστη και κόβουμε με κουπ-πατ. Αλλιώς σχηματίζουμε τα μπισκότα όπως θέλουμε (πλεξουδάκια, σαλιγκαράκια, κλπ).
Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνες φούρνου τις οποίες έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Χτυπάμε ένα αυγό με δυο κουταλιές της σούπας νερό. Με ένα πινέλο περνάμε αυτό μίγμα επάνω στην επιφάνεια των μπισκότων για να αποκτήσουν γυαλάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς, φούρνο για 30΄΄ περίπου (μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια των μπισκότων.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε.